İletişim : 0 332 342 14 44 E-mail: bilgi@ktb.org.tr



Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Dijital Tarım Pazarı sayesinde çiftçiler ürünlerine pazar bulabilmekte, tüketicimiz ve esnafımız aradığı kalitede ürünü tedarik edebilmektedir. Dijital Tarım Pazarı sayesinde çiftçinin pazarlama imkânı artarak, tüketici de makul fiyattan, kaliteli ürün alma imkânı bulmaktadır. DİTAP, tohumdan çatala kadar olan zincirin takip edildiği, üretim ve tedarikin sağlandığı, planlı üretimin yapıldığı pazar olma yolunda ilerlemektedir. DİTAP ile Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler ve Su Ürünlerinin direkt satışı sağlanabilmekte, ayrıca sözleşmeli üretim sayesinde fiyatların sezon öncesi öngörülebilir olmasıyla ihracat pazarları genişlemektedir. Üreticilere avantaj getirecek bu Dijital Pazar öncelikle girdi finansmanı kolaylığıyla tohum, gübre gibi ürünlerin tedarikini sağlayacaktır. Bunların yanında sisteme yeni kazandırılan Tarımsal Arazi Kiralama Modülü ile çiftçilerin arazilerini DİTAP üzerinden kiraya verebilmelerinin önü açılmıştır. Gerçek / Tüzel kişiliklerin DİTAP başvuruları ditap.etarim.gov.tr portal adresi aracılığı ile elektronik ortamdan yapılmakta, alıcı ve satıcı girişleri sup.etarim.gov.tr adresinden e-devlet veya kullanıcı adı / şifre aracılığı ile sağlanmakta ve gerekli tüm işlemler yine bu ortamda elektronik ortamda oluşturulmaktadır. Yeni kayıt olacak Gerçek/Tüzel kişiler sup.etarim.gov.tr/login adresinden Kayıt Ol veya Kurumsal Kayıt butonları aracılığı ile birkaç adımda üyeliklerini oluşturabilmektedir. Üyeliğini tamamlayan kişiler mobil numaraları ile sisteme ilk giriş esnasında doğrulanmaktadır.

Alıcı olmak isteyen firmalar sisteme ESBİS veya MERSİS ile kayıt olabilmekte. Satıcı olmak isteyen firmalar ve vatandaşlar ise mutlaka Bakanlık Sistemlerine kayıtlı olmalılardır. (ÇKS, HBS, AKS, KBS, SBS).

Alıcı ve Üretici (satıcı) olarak ayrılan Gerçek / Tüzel kullanıcılar kendilerine ayrılmış özel sayfalar aracılığı ile talep ve teklif oluşturabilmekte bunun yanında Doğrudan Satış ilanı da verebilmektedir. Alıcılar tarafından oluşturulan talepler bölgede yer alan üreticiler tarafından kolaylıkla görülebilmekte ve bu taleplere teklif verilebilmektedir. Oluşturulan talebe birden fazla üreticiden teklif gelebilmekte ve alıcı istediği teklifi değerlendirebilmektedir. Alıcı ile Satıcı arasında yapılacak sözleşmede Miktar, Fiyat, Üretim Tipi, Nakdi/Ayni Avans, Üretim Yeri, Sipariş Tarihi, Teslimat Tarihi, Nakliye, Paketleme vs. gibi tüm detaylar önceden belirlenmekte ve her iki tarafta güvenle ticaretini yapabilmektedir. DİTAP üzerinde sözleşmeler, hem ıslak imza ile hem de elektronik imza ile imzalanabilmektedir.

Harita Analizi sayfası üreticinin sözleşmeli olarak üreteceği ürünün yetişeceği alan üzerinde geçmiş istatistikler ve gelecek analizler üzerinde incelemeler yapılmasına olanak sağlayarak alıcının karar vermesini kolaylaştırmakta, alıcı ve satıcılar için ana sayfada anlık hava tahmini ve uyarılar gösterilmektedir.

DİTAP, devreye alındığı 29 Nisan 2020 tarihinden itibaren Gerçek / Tüzel kişiler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmakta Üretici ve Alıcı pozisyonlarında gerçek kişiler, Özel kurumlar ve Kamu kurumları tarafından tercih edilmektedir. Ülke çapında bir çok büyük marka ile Merkez Birlikler ve Kooperatifler de bu Dijital Pazarı kullanıma başlayarak sisteme dâhil olmuşlardır.

DİJİTAL TARIM PAZARI (DİTAP)

DİTAP KULLANICISI YARDIM REHBERİ (ALICI İŞLEMLERİ)

DİTAP KULLANICISI YARDIM REHBERİ (SATICI/ÜRETİCİ İŞLEMLERİ)