Haberler
İletişim : 0 332 342 14 44 E-mail: bilgi@ktb.org.tr Tarih : 16.01.2016 Okunma Sayısı : 6809

Tarımsal öğretimin kuruluşunun 171. Yıldönümü nedeniyle Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği tarafından düzenlenen 'Konya Ticaretinde Tarımın ve Tarımsal Öğretimin Önemi' konulu panel gerçekleştirildi.
KTO konferans salonunda gerçekleştirilen panele, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bayram Sade, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, Konya İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, tarım paydaşları, sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, tarım yerine ikame olmayan en önemli toplumsal olaydır dedi. Gıdanın ötelenemeyen tek ihtiyaç olduğunu aktaran Çalış, bunu gidermek adına mesleğimize geçmişten günümüze kadar birçok sorumluluk düştüğünü belirtti.
Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar ise, Tarım ve tarımsal üretimin en kadim mesleklerden olduğunu kaydetti. İnsanın var olmasından bu yana tarımsal ürünlere muhtaç olduğunu aktaran Baydar, "İnsanoğlu yaratıldığından beri var olabilmesi için ihtiyaç duyduğu yegane şey beslenme olmuştur. Böylesine kutsal böylesine anlamlı ve değerli olan bir mesleğin ülkemizde de en iyi şekilde varlığını sürdürmesi kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.
Daha sonra tarımsal öğretimin 171. yıldönümü dolaysıyla Prof. Dr. Süleyman Soylu moderatörlüğünde KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik'in panelist olduğu 'Konya Ticaretinde Tarımın ve Tarımsal Öğretimin Önemi' konulu panele geçildi.
Tarımda Kalkınan, Sanayide De Kalkınır
Panelde ilk konuşmayı alan Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Tarımda kalkınmış olup da sanayide geri kalmış bir ülkenin olmadığının altını çizdi. Tarım sektöründe ayakta kalmanın en önemli yolunun sürekli gelişen bilgiye sahip olmaktır diyen Başkan Çevik, "Bilgiye ulaşmanın tek yolu ise eğitimdir. Dünya ekonomisindeki gelişmeler, tarımı ülkelerin stratejik geleceklerini belirlemede ön plana getirmiştir" dedi. Türkiye'nin 38 milyon hektar tarım alanının olduğuna vurgu yapan Çevik, "Türkiye, 38 milyon hektar tarım alanından 147 Milyar TL hasıla ile dünyada yedinci, Avrupa'da birinci sıradadır. Tarım sektörü de aynen sanayi sektörü gibi, rekabete hazırlamak zorundadır" ifadelerini kullandı.
Ürettiğiniz Değil, Sattığınız Mal Sizindir
Türkiye'nin 365 Milyar dolar tarımsal tahsilat yapan ve 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın ortasında bulunduğuna dikkat çeken Çevik, gittikçe büyüyen bu pazarda Türkiye'nin daha üretim yapıp satması gerektiğini söyledi. Çevik, Türkiye'nin 2023 yılına kadar tarımsal üretimi 150 milyar dolara, ihracatını da 40 milyar dolara çıkarması gerektiğini ifade ederek, Konya'nın Türkiye tarımsal üretimine ciddi destek vermesi gerektiğini belirtti. Çevik, "Konya tarım sektörünün Türkiye ihracatına katkı sağlayabilecek potansiyeli elde etmek için üretim ve pazarlama noktasında devletin sunmuş olduğu her türlü imkandan yararlanabilecek kurumsal yapıyı oluşturması gerekiyor. Ürettiğiniz değil sattığınız mal sizindir sözü artık küresel bir gerçektir. Bu açıdan tarımsal ticaretin ulusal ve uluslararası boyutta derinleşmesi ve klasik borsacılık anlayışının değişmesi kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya karşı konulmaz bir hızla değişiyor. Bu hıza yetişebilmek için tarım sektörünün sanayi sektörü ile iş birliğini arttırmak gereklidir. Oturduğu yerden ürün satmak devri geçmiştir. Yeni gümrük anlaşmaları, küresel gelişmeler sadece Türkiye pazarının da yeterli olmadığını göstermektedir. Kamu ve özel sektör el birliği içinde çalışarak, yüksek büyüme temposunu yeniden ülkemize kazandıracağız. Ticaret, huzurlu ortamda yeşerir. Huzurlu ortamda yapılan ticaret de refah ve zenginlik getirir. Türkiye büyük bir ülkedir. Her sorunu aşacak güçtedir. Yeter ki, birliğimizi, istikrarımızı muhafaza edelim." diye konuştu.
Diğer Haberler
Haber ArşiviKazakistan'dan Borsa'ya Ziyaret
.Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakan Yardımcısı Azat Sultanov ve beraberindeki heyet, Konya Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.
Konya Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Kazım Küçükçöğen, dost ve k ... Devamı
KTO, KTB ve KSO'dan İş Gücü için 4 Kritik Öneri
.Konya iş dünyasını temsil eden Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Konya Sanayi Odası (KSO) ortak bir açıklama yaparak, son dönemde özellikle bazı sektörlerde etkileri çok fazla ... Devamı
TMO'dan Borsa'ya Ziyaret
.Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ve beraberindeki heyet Konya Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.
Ziyaret kapsamında Elektronik Satış Salonu'nda incelemede bulunan TMO Ge ... Devamı
15 Temmuz'da Destan Yazdık
.15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla açıklama yapan Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, "Türkiye'yi karanlığa dönüştürmek isteyenlerin kendileri yerle yeksan oldu" dedi.
Devamı
BorsaKonya ÜPAK ile Tarıma Artı Değer
.Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem faaliyetlerini yürütmek üzere yeniden yapılanan BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ, tarımsal emtia işlem piyasasına hız ve derinlik getirecek, daha faz ... Devamı